A kultúra és a munkaerőpiac

A kultúra nagyon fontos számomra, és ez alatt a hagyományainkat, a művészetet és minden olyan dolgot értek, ami a fogalomba belefér. Nem tudom úgy elképzelni a mindennapjaimat, hogy kultúra nélkül éljem az életem, és gyakran elszomorodok, hogy mások számára nem annyira fontos mindez, mint nekem. Szerintem kell, hogy valami olyan legyen a mindennapjainkban is, ami többet jelent, ami szebbé teszi a hétköznapi pillanatokat, hiszen, ha csak dolgoznánk és robotüzemmódban élnénk az életünket, a szeretteinken kívül milyen örömünk lenne? Ha valamennyi szabadidőm van, azt biztos a kultúrára és a művelődésre szánom.

Persze belátom azt is, hogy vannak olyanok is, akiknek kisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy ezekkel a dolgokkal foglalkozzanak. Sőt, nem jut mindenki egyenlően a kultúrához, és ugyan egyre több projektet hívnak életre ezeknek a távolságoknak a felszámolására, de még mindig nem eleget. Nem csak a lehetőséget kell megadni, hanem meghozni az “étvágyat” is hozzá, és edukálni. Például minket kisiskolás koromban vittek az osztállyal színházba és filharmónia koncertekre is, de tudom, hogy ez nem mindenkinél vált olyan szokássá, mint nálam. Persze van, hogy én is meggondolom, tényleg nyugodt szívvel tudok-e most szánni pénzt egy-egy jegyre. Jó lenne többet beszélni a kultúráról ilyen értelemben is, valamint arról, hol találunk ingyenesen vagy minimális költségbefektetéssel ilyen jellegű programokat.

Ezért is próbálok a településünkön belül hasonló kezdeményezésekben részt venni. Szerencsére van egy nagyon jó és összetartó csapat a művelődési házban, és a szomszédos település kulturális központjából is fogadunk be programokat. Azt érzem, hogy egyre többen nyitottak a különféle programokra, és itt gyakran iskoláskorúakról, valamint fiatal felnőttekről van szó. A kamaszokat és az idősebb közönséget is meg lehet szólítani szerintem, de őket egyelőre nehezebb bevonni az eseményeinkbe. Bízom abban, hogy a jövőben még több kulturális esemény valósul majd meg a kis községünkben, és sokaknak tudunk majd egy új kikapcsolódási formát mutatni, megismertetni őket annak szépségeivel.

A munkakeresés témakörét is hasonlóan fontosnak tartom, főleg diákként, amikor az ember többségében valami rugalmasat keres, ami a tanulmányai mellett sem okoz gondot. Sok barátomtól hallottam már egy iskolaszövetkezetről, és úgy döntöttem, most mesélek nektek kicsit erről a változatos munkákat összegyűjtő oldalról, hátha valaki épp munkakeresésben van a látogatóim közül.

Számomra már eleve az oldal nagyon bizalomgerjesztő volt elsőre is. Szeretem, ha nem túl bonyolult a kereső, és nem kell millió rubrikát kitölteni, meg egyből beregisztrálni ahhoz, hogy megnézhesd az elérhető munkákat. Ráadásul egyből megtudja az ember az órabért is, a pozíciók mellett ugyanis fel van tüntetve a kínált összeg is, ami szintén nagyon szimpatikus volt számomra, elvégre az ember úgy keres munkát, hogy van egy körülbelüli elképzelése, nem? Legalábbis én mindig is így voltam vele, és szerintem még sokan rajtam kívül. Na de vissza a https://topiwork.hu kezdőoldalára! Szóval nekem nagyon tetszett, hogy elég akár már egy szempontot is megadni a kereséshez. Nézzük például, hogy mi van akkor, ha én egy konkrét iparra vagy szakképzettségre szeretnék szűrni? Elég beírni, és már indul is a keresés – ilyenkor természetesen az országos szinten elérhető állások mindegyikét listázza a kereső. Tudunk megyére és településre is szűkíteni, illetve a kategóriáknál a munka jellegét megadni (például gazdasági, vagy otthon végezhető).

A https://topiwork.hu oldalára kattintva tehát nem is kell sokáig barangolnunk a site-on belül, ha már a legjobb munkaajánlatokkal szeretnénk találkozni. Ha a keresőnél kicsit lejjebb görgetünk az oldalon belül, akkor pedig kilistázva találhatunk néhány hirdetést. A https://topiwork.hu ugyanis külön felsorolja az Aktuális, valamint a Kiemelt állásokat. Számos ajánlatnál várnak passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatókat is, szóval, ha valaki éppen halaszt, és nincs aktív jogviszonya, akkor is fog tudni munkát találni itt. Van egy csomó gyakornoki pozíció is, amivel két legyet lehet ütni egy csapásra – nem csak munkád lesz, hanem már kifejezetten azon a területen tudsz elhelyezkedni, amiben tanulmányokat folytatsz és hosszabb távon is gondolkodsz. Ha pedig a tanulmányaid és egyéb elfoglaltságaid miatt (még) nem szeretnél teljes, 8 órás állásban elhelyezkedni, akkor jó hír lehet, hogy nem csak alkalmi jellegű, hanem részmunkaidős ajánlatokkal is bőven találkozhatsz keresgélés közben.

Számos előnye van tehát egy ilyen oldalnak, ami összegyűjti az iskolaszövetkezet legjobb ajánlatait. Először is: bárhonnan tudsz a legújabb és a legváltozatosabb állások közül válogatni, sőt, jelentkezni is lehetőséged nyílik rájuk. Ha rákattintasz egy állásra, a részletes adatlapra kerülsz, ahol minden fontos információt megtalálsz az adott pozícióval kapcsolatban. Először is összefoglalják egy mondatban a tudnivalókat, majd pontokba szedik a feladatokat, az elvárásokat, azt, hogy mi jelent az állás betöltéséhez előnyt, és hogy ők mit kínálnak. A munkavégzés helye, a heti elvárt óraszám és az órabér is fel van tüntetve. Ezeket ha mind végignéztük és eldöntöttük, hogy szeretnénk megpályázni a meghirdetett állást, akkor a jelentkezem gombra kattintva már elejét is tudjuk venni a dolgoknak. Itt egy olyan form ugrik fel, ahol elég néhány alapvető adatot megadnunk (például név, elérhetőség), majd pedig egy, az iskolaszövetkezetnek szóló üzenet kíséretében fel tudjuk tölteni az önéletrajzunkat az űrlapra, és ezek után nincs is más dolgunk, mint elküldeni a jelentkezést és várni a visszajelzést a másik féltől. Szerintem nagyon szuper, hogy manapság az iskolaszövetkezetek ilyen rugalmasak, ha pedig valaki nincs tisztában a munkavállalás körülményeivel, feltételeivel, akkor sem kell megijedni. Természetes, hogy valaki nehezen igazodik ki e speciális foglalkoztatási forma útvesztőjében, hiszen lehet, hogy ez lesz az első állása, de egyáltalán nem bonyolult a dolog. Az oldalon belül található egy gyakran ismételt kérdések menüpont, ahol megannyi kérdésre találhatjuk meg a választ. Ha pedig mégis egy szakmai hozzáértővel vennénk fel a kapcsolatot, akkor a https://topiwork.hu munkatársai is elérhetőek, így biztos lehet benne minden munka iránt érdeklődő diák, hogy az összes felmerülő kérdésére választ fog kapni.

https://topiwork.hu

Szóval szívből ajánlom mindenkinek a https://topiwork.hu oldalát, ugyanis ez az iskolaszövetkezet számos területen kínál izgalmas lehetőséget, és pillanatok alatt lehet szűrni ezekre a területekre a kereső vagy a menüpontok segítségével. Ha otthonról végezhető munkát keresel, akkor is bátran nézelődj náluk, de alkalmi jelleggel is vállalhatsz feladatot a partnercégeiknél. Bízom benne, hogy érdemes volt megírnom ezt a bejegyzést, hasznosnak fog bizonyulni számotokra, és lecsekkoljátok az általam ajánlott weboldalt. Bárki mesélt nekem róluk eddig, csak pozitív tapasztalatról számolt be, szóval abszolút tudlak biztatni benneteket is arra, hogy tegyetek velük egy próbát. És persze sok sikert szeretnék kívánni mindenkinek az álommunka megtalálásához – a TopiWork oldalán minden feltétel adott hozzá szerintem.