Az iskolafelkészítés hiánya lehet kulturális eredetű

iskola előkészítő feladatok

Azt gondolom, hogy nagyon nagy probléma az iskolafelkészítés hiánya ma az országunkban, hiszen nem készítik fel kellőképpen a gyerekeket arra, ami vár rájuk az iskolapadban és az ezzel kapcsolatos feladatok megoldásához szükséges készségek és ismeretek hiánya pedig nagy problémát tud okozni a későbbi fejlődésükben.

Ennek megoldására nagy segítséget tudnak nyújtani az iskola előkészítő feladatok.

Ehhez már szeretnék is ajánlani rögtön egy nagyon szuper könyvet, ami a Látogatás a tudás birodalmába, és amit 5-7 éves gyermekek számára fejlesztettek ki. Egyfajta diszlexia prevenciós elemekre épülő iskola előkészítő feladatokat tartalmazó részképesség fejlesztő gyűjteményről van szó, ami 156 színes oldalon keresztül kíséri végig és támogatja a gyermeknek a felkészítő útját. Ezzel a fejlesztő könyvvel akár a szülők is képesek lehetnek arra otthon, hogy szakszerűen el tudják látni az iskola felkészítés minden fokát. Hiszen ez a könyv úgy van felépítve, hogy ebben nagyon nagy segítségükre tud lenni. Az iskolába való váltás az óvodából nem egyszerű feladat a gyermekek, de még a szülők számára sem. Hatalmas segítség tud lenni. egy ilyen iskola előkészítő feladatokat tartalmazó gyűjtemény, ami segít abban, hogy zökkenőmentes legyen a váltás a két intézmény között.

Nagyon sok készség és képesség fejleszthető a könyvben megtalálható feladatok megoldásával. Ilyenek például a figyelem fejlesztése, ami lehet hallási vagy akár vizuális figyelemfejlesztés is. Vannak benne olyan gyakorlatok, amik a ritmus és a vonalvezetési gyakorlást segítik. Az új szavak megismerésével, a történetek elmesélésével a szókincs is bővíthető, fejlesztődik ezáltal az anyanyelv is. A különféle feladatok pedig azt is lehetővé teszik, hogy az emlékezet és a munkamemória is fejlesztve legyen. Ennek a könyvnek nagy pozitívuma az, hogy a feladatok úgy vannak sorba rendezve, hogy először a kisebb erőforrást, kevesebb gondolkodást igénylő feladatokkal találkozik a gyerek, majd pedig fokozatosan egyre inkább nehezedő feladatokkal találja majd magát szembe. Ezáltal hozzászokik ahhoz, hogy egyre nehezebb feladatokat, kihívásokat teljesítsenek, és végül mire az iskolába érkeznek, már szorongás nélkül fognak belevágni ebbe az új élethelyzetbe.

A könyv nem csupán a gyerekeknek van segítségére, hiszen a könyv által a szülők is megismerik azt, hogy gyermekek jelenleg milyen készséggel és ismerettel rendelkezik, illetve hogy milyen készségekkel és ismeretekkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy az iskolakezdés sikeres legyen. Ehhez pedig kiválóak ezek az iskola előkészítő feladatok.

Nagyon fontos, hogy a szülők is aktívan bevonódjanak a gyermekük felkészítésébe, hiszen nem mindig elegendő az, amivel az óvodában találkoznak, és egyébként is mindig jól jöhet egy-egy plusz lehetőség arra, hogy a gyerek minél inkább felkészült lehessen arra, ami éppen rá vár. Használjátok hát szeretettel és izgalommal a Látogatás a tudás birodalmába című könyvet, ami a segítségetekre lesz abban, hogy gördülékeny legyen az iskolakezdés. Ismerjétek meg együtt Holit, a baglyot, aki a könyvben segítő társa lesz a gyerekeknek. Az ilyen színes és vidám feladatokat tartalmazó könyv csak is jó szórakozást biztosíthat a gyerekek számára. Egy új barát pedig mindig jól jön.

Szerintetek is fontos iskola előkészítő feladatokkal gyakorolni és fejleszteni a gyerekek képességeit, valamint ismereteit?