Kiállítások, múzeumok helyett gyárakat látogatok

Engem sosem vonzottak a szépművészeti múzeumok vagy a kiállítások, sokszor elvittek iskolai kirándulások keretein belül ilyen helyekre, de valahogy nagyon untam ezeket. Számomra egy festmény vagy egy szobor élettelen, nem tudja megmutatni az élet valódi folyását. Annál inkább érdekeltek már kiskoromban is az állatkertek, a tanyavilág vagy a gyárlátogatások, mert ott igazi élettel, kézzel fogható dolgokkal, valós eredményekkel találkozhattam. A kultúra szerintem absztrakt fogalom, mindenki máshogy értelmezi, számomra a mindennapos eszközök megismerése az igazi érték.

Számos olyan mozgalom van, mely elősegíti az érdeklődő közönség számára az ipari üzemek, gyárak látogatását, ilyen például a Modern gyárak éjszakája, a Kutatók éjszakája és még számos megmozdulás. Én speciel úgy is szoktam gyárakat látogatni, hogy először lecsekkolom őket interneten, aztán odatelefonálok és megkérdezem, meg lehetne-e nézni a gyártósort.

Ez történt az Acélpartner Kft. gyömrői úti üzemével is, akiket először megnéztem a neten az acelpartner.hu weboldalon, majd felhívtam és megkérdeztem, bekukkanthatnék-e a CNC gyártás világába. Szerencsére nem voltak elutasítóak, egy előre egyeztetett időpontban tudtak fogadni és egy kollégájuk végigvezetett a gyáron. Ez igazából nem is egy gyár, hanem acél lemezeket raktározó, forgalmazó és feldolgozó ütem. A cég profilja különböző minőségű acél ötvözetek beszerzése, melyeket szabványok és műbizonylatok tanúsítanak.

Az Acélpartner Kft. nem egy startup cég, már 1999-as alakulása óta foglalkozik acélszerkezetek gyártásával, acél lemezek kereskedelmével, lemezlakatos munkák végzésével, hegesztési gyök előkészítéssel, melegen hengerelt acéllemez értékesítéssel, szemcseszórásos felülettisztítással és CNC vezérlésű láng- és plazmavágással. Céges weboldaluk az acelpartner.hu már az első években beindult.

A telephely nyitott részén található a raktár, ahol több 1000 tonnányi, különböző minőségű és nagyságú acéllemezt tárolnak. A megrendelők között vannak nagyobb cégek és kis, egyedi megrendelések is, a megrendelések nagy százaléka érkezik az acelpartner.hu-n keresztül. Az egyik, üzemben dolgozó munkatárs körbevezetett és bemutatta nekem a gyártási folyamatokat, az anyagmozgatáshoz szükséges eszközöket, a hatalmas mágneseket és a professzionális CNC és gépi megmunkáló eszközöket. Sosem láttam még közelről dolgozni ilyen precíziós műszereket.

A munkavédelemre nagy hangsúlyt fektetnek, mindenkinek munkaruhája és több egységből álló védőfelszerelése van, kezdve a munkavédelmi bakancstól a hegesztősisakig. A hegesztés volt számomra a legérdekesebb, mert erről már tanultam anno az egyetemen a gépész karon (nem oda jártam, csak felvettem pár órát, mert nagyon érdekelt). Az Acélpartner Kft. összesen 3 CNC lángvágóval dolgozik, melyből egy gép 6 fejes, 2 gép pedig 4 fejes. A legszuperebb gépük a 3D finomsugár plazmavágójuk, mellyel a legaprólékosabb és legprecíziósabb munkákat is el tudják végezni, mikromiliméter pontosságú vágásokra képes ez a gép. Emellett rendelkeznek egy szemcseszóró géppel, mely a felületkezelés egy mechanikus fajtája, eltávolítja a durva szennyeződéseket, kiálló darabokat és matt külsőt kölcsönöz az acélnak. Az acéllemezeket 2 db villás targoncával és 3 db híddaruval mozgatják.

Ámulatba ejtett a gyárlátogatás során az a tökéletes mechanizmus, mellyel ezek a gépek együtt dolgoznak. Az emberek mintha ott sem lennének, minden szinte magától megy. Nyilván ez nem így van, mert az emberek a mozgatórugói a gépeknek, de ilyen nagyságú gépeknél mégis lenyűgöző a látvány.

Ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik az indusztrialitás iránt, hogy keresse fel az érdeklődésének megfelelő ipari létesítményt, mert tapasztalatom szerint sokan nyitottak és nyílt napok nélkül is szívesen bepillantást engednek az érdeklődők számára. Nekem az Acélpartner látogatása egy meghatározó élmény volt az életemben, ez után döntöttem el, hogy a gépészet felé veszem az irányt és felvételizem a Gépész Karra.