Megújult a kulturális központ

A mai napig emlékszem, mikor kezdődött a szeretetem a kultúra iránt. Egyszer anyukám elvitt egy színházi előadásra. A Hamupipőkét néztük meg. Mivel eleve nagyon szerettem ezt a mesét, óriási izgalommal vártam az előadás napját. És nem hiába: ugyanis ez lett életem egyik legmeghatározóbb élménye. Akkor olyan volt nekem nézni a kedvenc mesémet “igazi emberek” előadásában, mintha egy varázslatos mesevilágba kerültem volna hirtelen. Onnan kezdve mindig színházba akartam menni. Később koncertekre is elkezdtünk járni a családdal. Gyakran emlegetik, hogy ha én nem lettem volna ilyen lelkes kicsi koromban, sosem lettünk volna ennyire kultúra kedvelő emberek.

A színház és koncertek világa ugyan teljesen magával ragadott, de a szereplés sosem vonzott igazán. Éppen ezért nem alakult ki bennem vágy aziránt hogy zenész vagy színész legyek. Ehelyett rendezvényszervezés szakra jelentkeztem az egyetemen. Az volt az álmom, hogy ezt a varázslatos élményt, amit én is annyiszor átéltem, minél több ember felé tudjam közvetíteni. Azt hiszem sikerrel jártam, mert azóta a művelődési házban dolgozom.

Mostanában nagy a stressz és az izgalom a központban, mivel felújítás zajlik. Mindenkit érdekel, hogy mit hogyan javítanak meg vagy alakítanak át. Például az is felmerült, hogy hőszivattyú fűtés legyen beszerelve. Én még korábban sosem hallottam erről a módszerről, és egyáltalán a hőszivattyú témában sem igazán vagyok otthon, ezért kíváncsiságból elkezdtem utánanézni a neten. Találtam is egy szimpatikus weboldalt, a pacohaus.hu-t. Megtudtam, hogy a levegő-víz hőszivattyú arra képes, hogy a kinti levegőből elvont energiákat alakítsa át belső használatra. Tehát ez a típus a fűtéshez szükséges vizet tudja melegíteni. Nagyon környezetbarát megoldásnak tűnik, ezért én a magam részéről támogatom az ötletet, hogy ezt a berendezést alkalmazzák majd a művelődési központnál is. A Paco Haus weboldalán elérhető Panasonic Aquarea, Aux Evo, Toshiba Estia, és Fisher hőszivattyú. Mindegyik gyártó és termék részletes leírással rendelkezik.

A hőszivattyú mellett foglalkozik a weboldal fűtőpanellel, fűtőfilmmel, fűtőszőnyeggel, padlófűtéssel, elektromos fűtéshez való termosztátokkal és klímával is. A klíma berendezések nagy része is alkalmas fűtésre. Az elektromos fűtés napjainkban egyre nagyobb szerephez jut. Ennek főbb okait felsorolják a honlapon is. Ilyen az alacsony telepítési költség, a karbantartási költség hiánya, a meghibásodás ritka előfordulása, valamint a hosszú élettartam. Szerintem az sem egy elhanyagolható szempont, hogy a padlófűtés mellett nincs szükség radiátorokra, ezzel helyet takaríthatunk meg. Arról nem is beszélve, hogy a radiátorok takarítása nehéz feladat, és teljesen kitisztítani nem is igazán lehet őket. Bár ez a szempont valószínűleg csak azoknak szokott az eszébe jutni, akiknek nagyon fontos a tisztaság: én is ebbe a csoportba tartozom.

A klíma is egy olyan eszköz, ami ma már szinte minden ház vagy lakás elengedhetetlen kelléke. A Paco Haus weboldalán számos különböző márkájú és típusú berendezést vásárolhatunk. A termékek ára a beszerelést is tartalmazza. Plusz költségek akkor merülhetnek fel, ha például nehezen megközelíthető helyen kell végezni a munkálatokat, vagy emelőkosaras autót kell bérelni. A klímák esetében az egyik legfontosabb szempont a halk működés. A pacohaus.hu-nál is jól tudják ezt, ezért emelik ki a legtöbb termék esetében a csendességüket. Akkor is jól jöhet ez, ha a berendezést hálószobába tervezzük felszerelni, illetve a szomszédokkal való jó viszony támogatásában szintén szerepet játszhat, ha nem hangos a készülék.

Én mindenesetre most, hogy már többet tudok a hőszivattyúról, kíváncsian várom, hogy beszerelik-e majd a művelődési házban.