Napelemrendszer kultúrája hazánkban

A napenergiának is van kultúrája Magyarországon. Még, ha nem is tekint vissza akkora múltra, mint mondjuk a kínai selyem. Az ezredfordulót követően hazánkban is egyre népszerűbbé váltak a háztartási méretű naperőművek, amelyeket tulajdonképpen a hétköznapi szóhasználatban napelemként ismerünk. Az eszköz a napsugárzás energiáját alakítja át elektromos energiává, vagyis árammá a háztartásokban.

A napelemek beszerelése valóban nem két fillér, azonban mielőtt az ember rászánja magát, érdemes tisztában lennie a napelemek működésével, megtérülési idejével. Mielőtt belevágtunk volna mi is a férjemmel, alaposan utánaolvastunk a témának. Vicces volt, amikor e-mailen elküldte azt a cikket, amit előző este én is megtaláltam. Mindkettőnknek a Napelem ár és megtérülés: minden, amiről tudni kell a befektetés előtt volt az abszolút favorit. A PENTELE SOLAR Kft. weboldalán korrekt módon leírják, hogy mire lehet számítani a napelemekkel.

Mindenki, ahogy mi is első körben arra voltunk kíváncsiak Péterrel, hogy mégis mennyibe fog ez nekünk kerülni. Nem mondanám, hogy a legtudatosabbak vagyunk pénzügyekben, ezért jó, ha van viszonyítási alapunk. No, de nem eszik olyan forrón azt a bizonyos kását! A napelem vásárlása nem olyan, mint a boltban kenyeret venni, hogy rámutatok és már mondják is az árát. Sokkal személyre szabottabb, vagyis inkább házra szabott. Ahány ház, annyiféle napelemrendszer.

A honlapon leírták, hogy a telefonos egyeztetés fontos, de a személyes konzultáció kvázi kötelező, ezt egyébként ingyenesen biztosítják minden kötelezettségvállalás nélkül. Két opció áll előttünk az ajánlatkérésnél. Az első, hogy a honlapon van lehetőség árajánlatot kérni néhány adat megadásával. Én azt javaslom, hogy a szöveges részhez, ahová a megjegyzést kell írni, jelöld meg, hogy előreláthatólag milyen idősávban tudsz biztosan egyeztetni velük egy 15-20 percben. A másik út, hogy te magad hívod fel a +36 25 748 000-ás telefonszámot munkaidőben és egyeztetitek a részleteket. Bármelyik utat is választod, a legfontosabb, hogy az éves áramfogyasztásoddal nagyjából tisztában légy, még ha nem is a kWh mértékegységben, de legalább forintban.

Ezt követi a személyes konzultáció, ahol a szakember kimegy hozzátok és pontosan feltérképeznek mindent. A ház állapota, építészeti jellegzetességei nagyban befolyásolják a napelemek telepíthetőségét, számát. A számításoknál azt is figyelembe veszik, hogy milyen tájolású a házad, honnan éri több napfény, melyik irányból hány napsütéses órára lehet számítani, és a tető dőlésszöge sem utolsó szempont. Ezek mind befolyásolják azt, hogy a korábbi fogyasztásod mennyiségét hány napelemmel lehet előteremteni. Mindezeket követően tudnak kalkulálni egy árat a napelem rendszered beépítésére.

A napelemrendszer árának megtérülését a szakemberek 10 évre teszik. Mivel a napelem rendszerekre általában 25 év a gyári garancia, így 15 év abszolút mértékben a spórolás következik. Kvázi az ember meg is szabadul a villanyszámlától örökre. Ami egyrészt jó a pénztárcánknak és nem utolsósorban a környezetünknek is. A PENTELE SOLAR Kft. a Sharp Solar napelemeit forgalmazzák, amelyre nem csak termékgaranciát vállalnak, hanem teljesítménygaranciát is.

Összegezve a gondolataimat, a saját tapasztalataink alapján azt tudom mondani, hogy a napelemrendszer valójában egy hosszú távú befektetés. Természetesen Péterrel mi is sokat gondolkodtunk azon, hogy megéri-e, hiszen mi is olyan emberek vagyunk, akik kb. azonnal szeretnék látni az eredményt. Az igazi eredményhez azonban türelem és idő kell, csak így tud meghonosodni a napelemrendszer kultúrája Magyarországon is.

Ha lenne még kétségetek, akkor érdemes a honlapon a Napelem ár és megtérülés: minden, amiről tudni kell a befektetés előtt cikket elolvasnotok.