Skandináv stílusú szobák az északi kultúra szerelmeseinek

Bár a réges-régre visszanyúló kultúrák hatalmas érdeklődésnek örvendenek, és magam is előszeretettel inspirálódom belőlük, amikor öltözködési stílusról, dekorációról vagy hasonlókról van szó, a magam részéről a modern kultúrákat sem vetem meg. Mikor először találkoztam a skandináv lakberendezéssel egy dániai utam során, teljesen magával ragadott a maga letisztult, minimalista stílusával. A hófehér falak, a vitrinajtó mögé rejtett étkészlet, a hatalmas konyha, és a tökéletesen egymáshoz igazított bútorok talán meglepőnek, esetleg unalmasnak vagy ingerszegénynek tűnhetnek egy végtelenül színes egyéniségnek, míg mások egyenesen rajonganak ezekért a könnyen tisztántartható, elegáns életstílust sugárzó helyiségekért.

Nekem, aki hajlamos a rendetlenségre, és takarításkor is fájó szívvel válik meg egy-egy szép csomagolópapír darabtól vagy üres parfümös üvegtől, amelyhez kellemes emlékek kötődnek, szintén nehéz elképzelnem, hogy ne legyen tele a falam festménnyel, ne roskadozzanak a polcok különböző személyes tárgyaktól, melyek elkerülhetetlenül gyűjtik magukba a port, és csak annyi ruhám legyen, amennyi kényelmesen befér a szekrényembe. Ennek ellenére is felcsigáz a gondolat, hogy kipróbáljam milyen lehet egy skandináv stílusú otthon, ahol egy papírdarab lehullása is zajt csap a nagy ürességben, állandóan tisztaság és rend van, nem gyűlnek felesleges iratok, sose olvasott könyvek, sose hordott ruhák, és még a gyerekkoromból emlékbe megőrzött plüssök a szekrényekben. Így hát, mikor albérletbe költöztem, úgy döntöttem kipróbálom. Hátrahagyva minden személyes, de a mindennapi élethez szükségtelen holmimat a szüleim garázsában, elkezdtem berendezni a saját minimalista szobáimat.

Az első lépés az volt, hogy végigböngésztem két neves skandináv bútoráruház magazinját, inspiráció gyanánt, de miután a lakásban már voltak bútorok, úgy döntöttem az elképzelésemhez hiányzó kellékeket nem ezekben a boltokban fogom megvásárolni, lévén úgyis csak átmenetileg lakom itt. Ehelyett ellátogattam egy korábban már letesztelt és bevált webáruház oldalára, ami nem más, mint a https://www.50szazalek.com/. Ennek a cégnek az előnye, hogy viszonylag gyorsan, 2-3 munkanap alatt szállítanak, megbízhatóak, átláthatóak és ha hibáznak, vagy bárki bizonytalan valamiben, esetleg elrontott egy rendelést, az ügyfélszolgálat készséggel áll a szolgálatára. Ezen felül a kínálatuk rendszeresen frissül, és sok akcióval, kedvezménnyel várják vásárlóikat. A fizetéssel se kell sokat bíbelődni, ha valaki nem szeret kártyával fizetni az interneten, megteheti a csomag átvételekor is. Ha pedig valaki a vásárlás után meggondolja magát egy adott termékkel kapcsolatban, visszaküldheti, vagy akár személyesen is visszacserélheti. A webáruház szerviz garanciát is vállal az árucikkeire, így ha valami meghibásodna se kell azonnal kétségbeesni.

De hogy miért éppen náluk vásárolok, annak leginkább az az oka, hogy szinte mindent megkapok egyhelyen. Illetve az, hogy nincsen kocsim, ezért segítség nélkül elhozni se tudnám a nagyobb méretű termékeket. Így tehát gyors és kényelmes is a vásárlás.

https://www.50szazalek.com/

Mivel a skandináv otthonokban nagy szerepet játszik a fény és a világosság, elsőnek a led és világítással kapcsolatos árucikkekből válogatok. Itt különböző dekorációs függőlámpákat, hangulatfényeket, mozgásérzékelő lámpákat keresek, majd tovább lépek a háztartással és lakberendezéssel kapcsolatos fülre. Ebben a kategóriában fali tükröket, puha takarókat, és egy TV tartót nézek ki magamnak, melyek közül az utóbbi helytakarékosság szempontjából mindenképpen praktikus. Az igazi dán hygge érzés megteremtése érdekében egy aromaterápiás párologtató és egy design lámpabúra is kerül a kosaramba, valamint egy teatartó szett a hidegebb napokra. Mivel a skandinávoknál a konyha hatalmas szerepet játszik, mert a többségük kifejezetten élvezetét leli a látványos ételek elkészítésében és tálalásában, néhány eszközt onnan is kiválasztok. Szerencsére a https://www.50szazalek.com/ oldalon valóban szinte mindent meg lehet találni egy helyen, ami egy hangulatos szoba kialakításhoz kellhet.

Ezek után nem marad más hátra, mint búcsút venni az otthonról hozott csili-vili kacatoktól, a nélkülözhetetlen holmikat dobozokba, vagy a szekrénybe sorakoztatni, lecserélni a terítőt és az ágyneműt a falhoz passzoló színűekre, alaposan kitakarítani és megígérni magamnak, hogy egy hétnél tovább fog tartani a rend.