Színek és illatok birodalma: a kultúraápolás kellékei

A kultúraápolás általában nem csak önmaga letisztultságában, mindenféle körítés nélkül történik. Mindenféle kultúrával találkozunk a hétköznapokban is, amire nem is gondolunk kultúraként. Pedig az.

Van öltözködési- és megjelenéskultúránk, van ünneplési kultúránk, olyan kulturális dolgaink melyek a képzőművészet határterületei akár, de a művelésük, formálásuk és gyakorlásuk közben nem is hisszük, hogy ennek a dolognak vannak kulturális vonatkozásai, amit csinálunk. A pipereporta.hu oldalon vannak a feleségemnek tetsző szappan alapanyagok. Ilyesmiket szerettem volna vásárolni, mert most szeretne ebbe a dologba belevágni, és ott ragadtam!

szappan alapanyagok

Ő is a felmenői kultúráját ápolja, ezért kezdi most el csinálni. Már-már képzőművészeti alkotásoknak beillő díszes, illatos szappanokat is lehet így alkotni, amik nem csak azért készülnek, hogy az ember felhasználja őket mondjuk azonnal. (Meg persze lehet használatra szántakat is) Pláne nem a gyertyákat, ha készít valaki, amiket ünnepi, vagy megemlékezéseknek szánt pillanatokban gyújtunk meg néha – visszatérve mondjuk az említett ünnepléskultúránkra. Mert, képzeljétek el, a szappan alapanyagokon kívül mennyi-mennyi dolog található ebben a Pipere Porta nevű shopban, amikkel valami szépet, akár valami maradandót hozhatunk létre, vagy, ha épp olyat szeretnénk, akkor a gyakorlatban is felhasználhatót…

A színek és illatok birodalma – így jellemeztem őket. Gyertyakészítés, szappankészítés, parfümkészítés… Illatolajok, illóolajok, aromák bármi ilyesmihez, többek között. Mert az illatoknak is van ám kultúrája! Nem hittem volna, hogy ennyire lenyűgöz ez a hely, hogy elmentem magamnak a rendelés után is, mert szeretnék még nézelődni ott, de így lett… Mert ez nem az én projektem volt eredetileg, de kit ne vonzanának ezek a dolgok? Itt a tavasz, számos virágillat csempészhető a lakásunkba: a Lily of the Valley nevű illatolaj felhasználásával például kozmetikai termékeket is gyöngyvirág illatúvá varázsolhatunk. Ez egy egyfajta elvontabban megjelenő szépérzék olyan fajtájú megnyilvánulása, amely nem csodálom, hogy egyes emberek számára akár rituális dologgá is válhat! Ezáltal pedig kultúrahordozóvá. Télen mindenből fahéj, vagy narancsillatút veszünk – ez is a kultúránk része, ami által felidézhetjük a gyermekkorunkat, így tradícióvá tehetjük. Lassan én fogom, úgy érzem, rábeszélni a feleségemet minél több ilyen terület feltérképezésére, a szappankészítésen felül, mert ez mind lehetséges a pipereporta.hu-val!

Ez egy igazán sok dolgot egy helyre gyűjtő nagyszerű beszerzőhely, ahol Nagy-Britanniától kezdve igazán távoli helyekről hozatnak be dolgokat és a régi, sokaknak már eleve kedves szokások, hobbik űzése mellett új termékeket is hivatásának tekint elterjeszteni! A kókuszolaj, avagy kókuszzsír olyasmi, amit mi itthon szintén szeretünk, alkalmazunk egy ideje és kellemes meglepetésként ért, hogy a pipereporta.hu-n ilyesmit is árulnak! Amint lesz időm, még alaposabban átnézem a kínálatukat, mert félek, még mindig csak egy kis részét “dolgoztam fel” a tartalomnak, de máris ajánlom mindenkinek, hogy kövesse a példámat! Nem bírtam ki, hogy ne osszam meg azonnal, szappan alapanyagok mellett számos érdekesség megrendelhető innen, és osszátok, fogyasszátok, szeressétek ezeket az értékes kereskedéseket, mert egészen másmilyen életet élnénk, ha többet ismernénk közülük, és ilyenekbe járnánk vásárolni – nem minden jön szembe sajnos a plázákban, ami jó dolog. 🙁 Na, az (a pláza) eleve valami olyasmi, ahol sokkal jobban kell keresni a kultúrát, ahhoz, hogy megtaláljuk, mint bárhol máshol. A jó példákat ezért sem tartom többé magamban. Kultúrát csinálni így is lehet, hogy a plázáknál jobb helyre irányítjuk ismerőseinket! A vásárlási kultúránkban tulajdonképpen benne is van minden.