A megújuló energia úgy tűnik még nem vált a kultúránk részévé

A kultúra egy olyan jelenség, ami folyamatos változásban van. A technika fejlődésével a gondolkodásmódunk is változik, és az általánosan elfogadott viselkedés és kultúra is ennek függvényében alakul. Alig több mint 100 évvel ezelőtt például az európai kultúrának nem nagyon volt része az, hogy a nők nadrágot hordjanak, de mára már ez is teljesen megszokottá vált. Szeretjük azt gondolni, hogy az egyre szélesebb körben elérhető oktatás miatt az átlagos intelligencia is növekszik. Ezáltal pedig egyre “okosabb” lesz a társadalmunk. Az, ahogyan Földünkkel bánunk viszont teljesen az ellenkezőjét tanúsítja ennek. Rengeteg technológia áll már rendelkezésünkre annak érdekében, hogy csökkentsük a károsanyag-kibocsátásunkat, az emberek sokszor mégis visszamaradott elveket vallanak ezekkel a technológiákkal kapcsolatban. Ok nélkül is hajlamosak ugyanis szkeptikusan állni a megújuló energiaforrásokhoz. Hiába, sajnos a megújuló energiának még nem volt elég ideje arra, hogy beássa magát a köztudatba.

Pedig rengeteg hasznunk származhatna például a napenergia hasznosításából. Vegyünk csak például egy 5 kw-os teljesítményű napelem rendszert. A legtöbb ember azért ódzkodik a napelemektől, mert túl drágának tartják őket. Pedig az 5 kw napelem rendszer árak nem annyira magasak, mint azt elsőre gondolnánk. Különösen akkor láthatjuk ezt meg, ha belegondolunk, hogy mennyi pénzt fog nekünk megspórolni a rendszer a működése alatt. A napelemes rendszer nem csak a környezetünkre van jótékony hatással, hanem a pénztárcánkra is. Teljesen megfeledkezhetünk a villanyszámlákról, mert a napelem rendszerünk megtermeli nekünk a szükséges áramot. Így nem szorulunk arra, hogy a központi energiaszolgáltatótól vásároljunk áramot. Napelemekbe fektetni már csak azért is megéri, mert a telepítés költsége 8-10 éven belül megtérül. Ezek után még további 20-30 éven át is képes megtermelni az energiát.

Az 5 kw napelem rendszer árak kivitelezőtől és a felhasznált alkatrészektől függően olyan 2 és 3 millió forint között mozognak. Érdemes olyan kivitelezőt választani, aki garanciát vállal a munkájára, és jó minőségű napelemekkel dolgozik. Ilyen például az a kivitelező is, akit a napelemrendszer.info weboldalról ismertem meg. Az ő minőségi munkájukra a japán Sharp és a német SMA partnersége is garancia. Az árajánlatot megelőző helyszíni felmérést ingyenesen végzik el, annak érdekében, hogy a legideálisabb rendszert tudják megtervezni. A hozzájuk hasonló megbízható napelem rendszer kivitelezőknek köszönhetően válhat a hétköznapi kultúránk részévé a napenergia.