Egy erp rendszer is szerves része a vállalati kultúrának

Bizony, én tényleg azt gondolom, hogy a vállalati kultúra szerves részét képezi az erp rendszer is. Hiszen ez egy annyira alapjaiban meghatározó eleme a vállalaton belüli folyamatoknak, hogy kár lenne ennél alacsonyabbra tenni a jelentőségét. A kultúrát pedig minden ilyen elem befolyásolja és meghatározza. Azáltal, hogy milyen hagyományok, folyamatok alakulnak ki egy vállalatnál és azzal, hogy mindehhez milyen hozzáállást tanúsítanak a kollégák. Tehát ebben a környezetben is lehet értelmezni a kultúra kifejezést.

Ha esetleg valaki nem tudná, hogy mi is pontosan az erp rendszer, akkor most gyorsan két mondatban összefoglalom. Egy olyan vállalatirányításra kitalált rendszer, ami azt segíti elő, hogy a vállalaton belüli információáramlás és tárolás zökkenőmentes és gyors legyen. Általában egy szoftverre, vagy szoftvercsomagra kell gondolni, amikor ezt a kifejezést halljuk.

Az ipari sokszínűségből következik teljesen logikusan az is, hogy nem csak egy ilyen általános program létezik. A legjobb az, ha az erp rendszer totálisan az adott vállalkozásra van szabva. Ez sem utópia már, hiszen nagyon sok vállalkozásnak tényleg saját vállalatirányítási rendszere van, amit ők fejlesztettek és tartanak karban. Ez azonban leginkább a nagy multikra igaz, akik így garantálják, hogy illetéktelenek ne juthassanak hozzá az titkos adataikhoz.

Ha viszont kisebb méretekben gondolkodunk, például kis- és középvállalkozásokban, akkor sokkal gyakoribb az a forgatókönyv, hogy a cég megveszi egy-egy szoftver licenszét. Érthető, hiszen ekkora volumenben nem feltétlenül van arra kapacitás, hogy saját erp rendszert fejlesszenek, kivéve talán, ha eleve egy tech cégről van szó.

Azonban ez a sokféleség azt is maga után vonja, hogy aki először találkozik azzal, hogy vállalatirányítási rendszert kell választania, az egy kicsit elveszettnek érezheti magát. Ez ugyanis egy hihetetlen labirintus, mivel rengeteg szoftver érhető el és a fene se tudja, hogy melyik a jobb és melyik a rosszabb. Mármint a civilek közül.

Éppen ezért ez az a pont, ahol érdemes kikérni egy szakértő segítségét, akinek jó rálátása van erre az egész komplex hálózatra. Egy ilyen tanácsadó azután, hogy felmérte a tényszerű személyes igényeket, hogy miket kellene tudnia a programnak, ajánlani fog egy olyan megoldást, ami nagy eséllyel megbízható. Legalábbis mindenképpen megbízhatóbb, mintha csak magunk állnánk neki keresgélni és ahogy esik, úgy puffan elven választanánk egy erp rendszert a millió közül.

Ezekben az útvesztőkben segíthet eligazodni például az uzletiszoftver.com csapata. Ők arra specializálódtak, hogy a vállalkozásoknak segítsenek megtalálni a legmegfelelőbb programokat. Persze nem kizárólag erp rendszer vonatkozásában, de többek között ebben is.

Ha megnézem a weboldalukat rögtön az fogad, hogy mennyi lehetőség közül lehet választani egy cégnek, hogyha vállalatirányítási rendszert keres. A keresési találatokat böngészve hamar rá lehet jönni, hogy itt aztán tényleg mindenre lehet találni speciális megoldást, nem is egyet. Például vannak erp rendszerek kimondottan építőipari tevékenységekhez, vagy kárpitosoknak, de a komplex logisztikai tevékenységekhez ajánlott programmal is hamar összetalálkoztam. Ezt a listát talán a végtelenségig sorolhatnám, hiszen nap mint nap egyre csak bővül. Ez egy laikus számára meglehetősen ijesztő lehet, hiszen én, egyszerű mezei vállalkozó, honnan tudjam, hogy majd melyik lesz a legjobb választás.

Legnagyobb ijedtségünkben gondoljunk arra, hogy bizony van segítség és megoldás. Csak fel kell venni velük a kapcsolatot és már kapjuk is a tanácsokat. Először persze egyeztetni kell a személyes igényekről, de azok alapján bombabiztos módon fogunk kapni pár jótanácsot annak ügyében, hogy melyik erp rendszer volna számunkra a leginkább megfelelő.