Kultúrafüggő, hogy kötünk-e biztosítást?

Nagyon sok minden változik kultúráról kultúrára, ahogy körülnézünk a nagyvilágban. Az egyik országban teljesen természetes, magától értetődő szokások egy másik ország lakójában megbotránkozást keltenek, de jó esetben is rácsodálkozik az ember a különbségekre. Az életnek minden területét fel lehetne sorolni, ahol gyökeres eltérések vannak a különféle kultúrák között; kezdve a tisztálkodással és a higiéniával az étkezéseken és az ételeken át a családi szerepekig és a nők helyzetéig. Ezért is nagyon jó utazni, ha megteheti az ember, mert kimozdul a saját, megszokott környezetéből és új szokásokat ismer meg. Ha valami rendkívül szimpatikus neki, azt akár át is veheti, de minden esetben tágul az ember látóköre és teljes mértékben átértékeli a saját életét és kultúráját.

Talán az is kultúrafüggő, hogy mennyire vigyázunk a saját tulajdonunkra. Vannak olyan országok, ahol az emberek mindent megtesznek, csak hogy megvédjék, ami az övék, más országokban pedig mindenki inkább a közös boldogulásért és boldogságért dolgozik, nem a saját malmára hajtja a vizet. Ha például a lakásbiztosításokat nézzük, biztosan találunk eltérést a különféle kultúrák között. Egyes helyeken hajlanak az emberek az ingatlanok biztosítására, míg másutt nem tartják annyira fontosnak és nem erre költik a pénzüket. Én a magam részéről jobban szeretek félni, mint megijedni, úgyhogy egy remek dolognak tartom a lakásbiztosítást, akárcsak a többi biztosítást is. Sokan nem értenek velem egyet, mondván, hogy minek fizessenek hosszú éveken keresztül valami olyasmit, amit lehet, hogy soha nem kapnak vissza. Kultúrákon belül is hatalmas eltérések vannak az emberek felfogását illetően, de ez talán nem meglepő.

Lakásbiztosítást nem csak azért éri meg kötni, hogy megnyugodjunk a lelkünk, hogy most már semmi baja nem eshet az ingatlanunknak. Ha bármilyen káresemény történik, például eláztat bennünket a szomszéd vagy csőtörés lesz és elfolyik sok köbméter víz, netán valaki megrongálja a házunk vakolatát vagy sajnálatos módon leég a tető egy villámcsapástól, nem saját zsebből kell kifizetnünk a javítást vagy a ház (részleges) újjáépítését. Ez nagy könnyebbség, hiszen az emberek döntő többségének ritkán van otthon feleslegesen egy köteg pénze, amiből lazán ki tudja fizetni az egész ház felújítását. Az, hogy mennyit fizet a biztosító egy káresemény után, nem a ház értékétől függ, hanem a keletkezett károk kijavításának összegétől. Érdemes már a szerződéskötéskor biztosra menni és alaposan megbeszélni, mekkora legyen a biztosítási összeg, mert a biztosító – bár bizonyára rendkívül sajnál bennünket – egy forinttal sem fog többet fizetni, mint amennyi a szerzősédben rögzítésre került. Ezzel érdemes tisztában lenni, mert így elkerülhető a hosszú hetekig tartó csatározás és esetleges pereskedés a biztosítóval.

Aki lakásbiztosítást köt, az manapság már rengeteg lehetőség közül választhat. Mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy melyik lakásbiztosítás a legjobb? Erre nincsen konkrét válasz, ahány lakás és ahány biztosító, annyi ajánlat. Szerencsére nem kell egyesével bemenni az összes biztosítóhoz és megérdeklődni, hogy milyen ajánlatuk van a számunkra; az internet segítségével egy szempillantás alatt tájékozódhatunk az aktuális ajánlatokról, mégpedig a lakásbiztosítás kalkulátor segítségével. Fel sem kell vennünk a kapcsolatot a biztosítóval ahhoz, hogy kapjunk egy nagyjából pontos összeget a biztosításról, így könnyűszerrel össze tudjuk hasonlítani a különféle ajánlatokat és ki tudjuk választani a számunkra legkedvezőbbet. Ezután már csak a személyes szerződéskötés maradt hátra és hátra is dőlhetünk nyugodtan, hogy most már jöhet égszakadás-földindulás, a házunk biztosítva van.