Napjaink egyik lehetséges kulturális hagyatéka: a hőszivattyú

Minden eddigi korszak a rá igazán jellemző kulturális hagyatékot hagyta az utókorra. Természetesen sokszor ott és akkor nem is érzékelték, hogy ezt bizony sok száz évvel később a meghatottságtól elcsukló hangon az adott kor kiemelkedő örökségeként fogják tisztelni.

Az előző bonyolult körmondatot hadd hozzam kicsit közelebb Hozzád egy egyszerű példával. Az időszámításunk előtti 3. évezredben az a sumer közigazgatási vezető, aki ékírással rögzítette a legutóbbi áradás által okozott károkat, sohasem gondolta, hogy akkor éppen egy kulturális hagyatékot hoz létre. Egyszerűen csak tette a dolgát.

Ki tudja, mi lesz a jelen korunk kulturális hagyatéka majd a 3. évezredből szemlélve. Talán a Burj Khalifa Dubaiban? Vagy a sydney-i Operaház? Esetleg egy Kim Stanley Robinson kötet? Vagy Banksy-nak az Ukrajnában ellopott gázálarcos graffitije? Lehet, hogy 30. évszázadban majd teljesen más hozza lázba az utókort, ha a 21. századra gondol. Pl. egy hőszivattyú.

Látom, hogy a fejedet rázod: nem, nem, ez teljességgel kizárt. Egy hőszivattyú maximum technikai hagyaték lehetne. És még az is csak nagy jóindulattal. Lehetséges, hogy igazad van. Bár én azt gondolom, hogy a közeli utókorban és a jelen korban már nagyon összemosódnak a határok a technikai ill. a kulturális jelentéstartalmak között. Én pl. műalkotásként szemlélem a cipzárt és a hőszivattyút egyaránt. Lassan 53. alkalommal kerülöm meg a Napot, de még mindig nem értettem meg egyiknek a működését sem. Mindkettő igazi talány számomra. A cipzárt végérvényesen elengedtem, de pár napja úgy döntöttem, hogy a hőszivattyú működését megértem.

Ebben nagy segítségemre volt a rifeng-hoszivattyu.hu/mi-az-a-hoszivattyu/ cikk az ESTÉ-Credit Side Kft. weboldalán. Itt nagyon alaposan, már-már szájba rágós részletességgel mutatják be, hogy pontosan mi is az a hőszivattyú és hogyan működik.

Eddigi energetikai ismereteim kizárólag a szenes vagy olajkályhára, a pelletre, a fatüzelésű kandallóra és természetesen napjaink egyértelmű favoritjára, a gázkazánra korlátozódtak. Ezeknek a működése faék egyszerűségű, még én is képes voltam abszolválni: 100% input oldali energiából nagyjából 100% kimeneti hőenergiát biztosítanak. Természetesen némi veszteséggel kalkulálni kell. És az input oldali energiahordozókat pénzért meg kell vásárolnom: fa, szén, gázolaj vagy éppen földgáz formájában. Mindig is éreztem, hogy ez nem nagy kunszt: lényegében egyik fenti berendezés sem csinál mást, csak a drága pénzen megvásárolt energiahordozót átalakítja.

Erre most azt olvasom, hogy a hőszivattyú más. Képes nagyon jelentős mértékben (kb. 75%-ban) olyan input oldali energiát használni, amit nem kell megvásárolnom. A levegő hőjét, a talajvíz hőjét vagy éppen a talaj hőjét használja fel. Itt megint elakadtam. Középiskola 3. osztályban azt tanultam, hogy a magasabb hőmérsékletű tárgy átadja a hőjét a környezetében lévő alacsonyabb hőmérsékletű tárgynak. Dehát akkor itt valami átverés van. Hiszen akkor a 17 fokos szobám fogja átadni a hőt az 5 fokos külső levegőnek, pedig ennek éppen az ellenkezője lenne a célom.

Itt lép be a képbe a ESTÉ-Credit Side Kft. remek műszaki leírása a rifeng-hoszivattyu.hu/mi-az-a-hoszivattyu/ weboldalon. Egyszerű, közérthető ábrákkal és szöveges tartalmakkal elmagyarázza a lényeget. A titok az alacsony forráspontú hűtőközegben rejlik. (Simán lehetséges, hogy a későbbi korokban nem is a hőszivattyú, hanem a hűtőközeg lesz napjaink igazi kulturális hagyatéka😉). Ezt a hűtőközeget gáz halmazállapotban egy kompresszor összesűríti. Ekkor a gáz nagyon erőteljesen felmelegszik. Melegebb lesz, mint a 17 fokos nappalim. Ezt a meleget leadja egy vizes hőcserélőben. Ez meleg víz már képes lesz melegíteni a szobámat és melegíteni a fürdővizemet is. Közben a gáz halmazállapotú hűtőközeg lecsapódik folyékonnyá. Majd az elpárologtatóban újra gáz lesz belőle, és eközben erősen lehűl. Hidegebb lesz, mint a külső 5 fokos levegő, és átveszi a külső 5 fokos levegőben lévő hőenergia (napenergia) egy részét, majd ismét megérkezik a kompresszorba.

Ugyan nem látod, de most pár percre abbahagytam az írást. Kibontottam egy üveg pezsgőt annak örömére, hogy ezt most én is megértettem. Amennyiben esetleg van ötleted a cipzár működésére, akkor kérlek, hogy feltétlenül írd meg nekem az orokrejtely@gmail.com email címre.